A Dr. Kahán Éva Közhasznú Alapítvány művészeti rezidencia programot működtet a toszkán San Sano településen lévő alkotóházában.

SAN SANO

A település egyike a Chianti-vidék legkedveltebb falvainak. Eleinte Ansano keresztény vértanú után Sant’ Ansanonak nevezték. A falu valószínűleg már kezdetektől erődített település volt várral, kis toronnyal és egy templommal, neve először az 1276-77-es pápai tizedekben szerepel.

A házak ősi rusztikus kőfalakkal, látszólagos rendezetlenségben, szétszóródva találhatóak a környéken. Szinte mindegyiken ma is láthatóak a római korból száramazó eredeti lapos vagy félköríves nyílások, ablakok, kövek.

Évszázados háborúk után a környéken a várakat és az erődöket falusi rezidenciákká alakították, az ősi tölgy- és gesztenyefák mellett pedig megkezdték a szőlő termesztését. Egy, a toszkán borokról 1773-ban megjelent tanulmányban már a legjobb chianti bor termőhelyek egyikeként említik a vidéket. Másért is híres a környék: Bettino Ricasoli báró itt alakította ki a Chianti-bor készítésének klasszikus formuláját.

REZIDENCIA PROGRAM

A Dr. Kahán Éva Művészeti Rezidencia Program keretében a kiválasztott (elsősorban) közép-európai fiatal képzőművészeknek a toszkán Tosa di Sotto Villában minden évben november és május között 1 hónapos alkotó időszakot biztosítunk. Egy időben legfeljebb három rezidens művész alkothat, akik havi 1250 euró pénzbeli ellátásban részesülnek, használhatják az alkotóház stúdióját és a birtok gépjárművét. A program ideje alatt kisebb feladatok megoldására, a helyi élet és munka megszervezésére egy állandó helyi asszisztens is a segítségükre van. A művészeti rezidencia a birtok vendégházával és egy olajfa ligettel szomszédos. A rezidens művészek ha úgy akarják, részt vehetnek akár a borszőlő vagy az olivabogyók szüretelésében, a méhkaptárok gondozásában vagy egyéb tevékenységekben is. A művészek a helyi élet részeivé válnak, akik alkotásaikkal is erősítik a hely művészi szellemét, arculatát – ezért minden rezidens művésznek legalább egy helyben készült alkotását a helyszínen kell hagynia.

A Dr. Kahán Éva Művészeti Rezidencia Program jelentkezési határideje: 2020. szeptember 1.

A jelenkezés feltételei:
  • CV
  • Portfólió
  • B kategóriás jogosítvány
  • Részletes program ismertetése ( a tervezett művészeti alkotás leírása, idő-, tér-, anyag- és eszközigény megjelölésével)
  • A jelentkező vállalja, hogy legalább 1 darab helyszínen készült alkotása az alkotóházban marad, az Alapítvány tulajdonaként.
  • A jelentkező vállalja, hogy az alkotóházban végzett munkáját dokumentálja.
  • A kiválasztott jelentkezőkkel szerződést köt az Alapítvány, melyben a felek részletesen meghatározzák vállalásaikat.

A Dr. Kahán Éva Közhasznú Alapítvány elvárja pályázóitól, hogy mind szakmai téren, mind magánéletükben legyenek elkötelezettek a demokratikus értékek mint az emberi-, a kisebbségi és a szabadságjogok tiszteletben tartása és a művészet szabadsága iránt.

KONTAKT:

Németh Adrienn
Tel: +36 1 920 1197
E-mail: residency@evakahanfoundation.com